Technológia

Szűrés

tervrajz2
A szűrés célja a vízben, vizes oldatokban lévő lebegő szennyeződések mennyiségének csökkentése, ill. eltávolítása. A különböző technológiák megvalósítására a feladat jellegétől függően lamellás, aktívszén, vagy homok (kavics) töltetű oszlopszűrőket, vagy gyertyás szűrőket alkalmazunk. A különböző szűrőanyagoktól függően változik a kiszűrhető méret 0,25 mm és 5 µm között.

Ultraszűrés

tervrajz2
Membrános elválasztási művelet. A hidrosztatikus nyomás, mint hajtóerő a féligáteresztő membránnal elválasztott fázisok között térfogati áramlást hoz létre. A kezelendő vizes oldatok, diszperziók, vagy emulziók azon komponensei, amelyek molekulatömege ill. molekulaméretei az alkalmazott membrántípusra jellemző szétválasztási határ alatt vannak, permeátumként átáramolnak a membránon, miközben az eredeti közeg a memrán által visszatartott összetevőkre nézve feldúsul.

Lágyítás

tervrajz2
A művelet célja a vízben található keménységet okozó ionok eltávolítása, illetve kicserélése olyan ionokra, amelyek a víz későbbi felhasználása folyamán már nem okoznak nehézségeket.
Ez az eljárás azokon a területeken terjedt el, ahol a víz felhasználása hőátadással kapcsolatos. A keménységet okozó sók ugyanis hő hatására elbomlanak, és belőlük oldhatatlan kalcium-magnézium-karbonátok, ill. – hidroxidok válnal le, amelyek a berendezés falán kikövesedve nehézségeket okoznak.